sunnuntai 26. kesäkuuta 2016

Mitä kaunista sanoin toiselle? 7/30 Nämä pitää säilyttää?

Paetaksemme tämän päivän kuumuutta, päädyimme navettaan kylmyyttä hohkavien seinien suojaan touhuamaan. Eihän siellä lehmiä ole ollut aikoihin mutta navetta mikä navetta. Sinne kun on kertynyt kaikenlaista tavaraa ja ei niin tarpeellistakin.

Oltiin siellä äidin kanssa perkaamassa monen montaa tavara kasaa, isosiskokin tuli auttamaan. Pesaistiin äidin puolen isoisän tekemät pärekorit puhtaiksi, jotta ne pääsee käyttöön. Isoisä oli hyvä pärekorien tekijä ja kylälläkin puhuttiin että hyviä koreja teki vielä senkin jälkeenkin, kun hän oli jo kuollut. Edelleen toimii!



Löydettiin aivan upee sisaruskuva, josta en kekannut ottaa kuvaa tänne, vaikka se oli juuri sellainen säilytettävä kuva.

Siinä kyllä peratessa tavara vuoria läpi kyllä tuli mieleen, millähän idealla nämäkin on säilytetty? Paljon nimittäin lähti etenemään uuteen määränpäähän! Mietin sitä että jos jokin on sellaista että se pitää viedä pois näkyvistä ja sitä ei käytetä, siitä voi yhtä hyvin luopua ja antaa niille jotka käyttävät! Milloin tavaraa onkaan liikaa?  Mielestäni silloin kun tarvitsee tehdä lisää säilytystilaa tai uusia säilytys ratkaisuja! Silloin kun et pysty kävelemään tavaroiden hallitessa aluetta?  Olen katsonut himohamstraaja ohjelmia silloin kun minulla oli telkkari. Paino sanalla oli!

Mietin tänään sitä kun ennen vanhaan faaraoille laitettiin tavaraa matkaan hautaan. Minkä kokoisia olisi nykypäiväiset haudat, jos kaikki se tavaramäärä menisi hautaan haudattavan mukana? Mitä kuolleet tekisivät tavaroilla, eivät kaiketi mitään, mutta se antaisi hyvän perspektiivin sille, mitä tavaroita ja millaista tavaraa tulee säilytettyä? Ja kuinka paljon? Kertooko ylimääräinen tavara paljous vauraudesta, sitä että on? Vai ahneudesta jolla pröystäillään? Mietin myös sitä että liittyykö tälläinen varustelu siitä kun on lapsena ollut suuressa perheessä ja on tottunut varustelemaan syömistä, ynnä muita kodin tavaroita suuremmalle määrälle? Mutta sitten kun muuttaa erilleen varusteleeko silti samalla mitalla.  Tätä mietin sillä itselläni on pöytä kuudelle hengelle, joka on perheeni koko josta tulen, mutta ruoka astiastoni kattaa vain 4:hlölle astiaston kun siskoni ovat ne jotka luonani käyvät ja meitä on yhteensä neljä. Joten onkin kysymys miksi käytän kaikkia 4:hlön astiastoa ja joudun tiskaamaan hullunlailla, kun sotken lautaset itse (nimimerkki käsitiski). Sillä ei siskoni joka päivä käy, joten laitoin ylimääräiset ylähyllylle. 2 lautasta ja 2 kippoa on vain ottamis korkeudella. Ja niistä vain 1 kippo ja 1 lautanen käyttö kohdalla. Yksin kertaistusta ja vähemmän tiskiä, samaa voi kysyä miksi kaapistani löytyi 15 kuppia? Käytöstä 1 lasi ja 1 kahvi kuppi riittää! Vallanmainiosti sotkettavaksi.

Hyppäsin hieman aiheesta, mikä on sellaista jonka haluaa säilytettävän?
Onko se tunnesisältöinen tavara? Käyttötavara? Kausitavara kuten joulu, pääsiäinen tai vappu esimerkkinä? Mitä tuolla tavaralla tehdään? Onko siitä hyötyä? Onko siitä iloa? Onko se kunnossa? Missä tilassa se on? (vaatteessa irronnut nappi, reikiä, tahroja, kulunut puhki? Homeessa? Likainen? Onko se enää oikean kokoinen? Näyttääkö se hyvältä päällä? Onko se sinun tyylinen? ) Onko se korjattavissa? (Mitkä toimenpiteet sille pitää tehdä?) Korjaatko sen ja käytätkö sitä sitten? (Ole rehellinen!)

Mummin vanha hame löysi käytön pesun jälkeen


Samalla toimenpiteellä voisi käydä läpi säilytys tilanteen
Onko tavara helppossa paikassa ottaa, näkysällä/ kaapissa oven takana piilossa. Onko sillä omapaikka? Löydätkö sille paikan viemättä joltain muulta paikkaa?
Onko kyseessä oikea käyttötavara? Miten se on pakattuna kaapissa? Suoraan hyllyllä? Pussiin josta et näe sitä? Läpinäkyvässä laatikossa/ laatikossa jossa on toisetkin saman lajin tavarat? Tiedätkö paikat jossa näitä tavaroita säilytetään, kuinka monta tätä samaa tavaraa sinulla on? Oletko tietoinen lukumäärästä? Kuinka monella on käyttöä ja kuinka monella pärjäät? Tietävätkö toisetkin tavaroiden paikat?

Vähän tavaroista: Kuinka nämä tavarat ovat sinulle päätyneet? (Ostitko ne itse? Saitko ottaa ne itse ilmaisina? Saitko ne lahjaksi, saitko ne perintönä?  Pidätkö niistä? Tuottavatko ne sinulle iloa?
Millaisia tunne siteitä sinulla on tähän tavaraan? Millaisia muistoja nousee mieleesi juuri tästä esineestä? Onko sillä tunnearvoa? Onko sillä rahallista arvoa?  Onko sillä käytöllistä arvoa? Tuotollista arvoa? Saako se sinut hymyilemään? Mitä tuo tavara saa sinut kokemaan?
Keräämme oman näköisiä tavaroita? Mitä nuo tavarasi sinusta kertovat? Mitä ja millaista kuvaa käyttämäsi tavarat luovat omissa silmissäsi, voit pyytää myös jonkun toisen kertomaan. Mitä hän näkee sinun tavaroissasi?

Tämän rasian olen saanut joululahjaksi täynnä geisha suklaakarkkeja ja kysyin luvan sen eteenpäin laittamiseen. 


Täyttääkö tavara tehtäväänsä?  Vai roikkuuko se vain tyhjän panttina? Miksi säilytät sitä? Mitä tämä säilyttäminen kertoo sinusta? Säilytätkö vihaamaasi lahjaa vain sen takia että sait sen joltain josta välität paljon? Voit pyytää luvan pois heittämiseen, toisinaan he eivät edes muista että ovat sinulle jotain sellaista antaneetkaan tai kysy itseltäsi voitko paremmin kun tuo tavara ei ole enää luonasi! Tunnetko huonoa omaatuntoa kun et käytä sitä? Luovu siitä. Mitä tavara tekee sinulle? Auttaako se sinua voimaan paremmin vai viekö se sinua huonompaan suuntaan? Viekö tavaroiden järjestely sinulta aikaa vai pysyvätkö tavarat hyvässä järjestyksessä? Helposti löydettävissä? Kuinka monta laatikollista tavaraa sinulla olisi kun nyt muuttaisit? Nautitko tilastasi, jossa tavarat ovat? Tuottavatko tavarat sinussa luovuutta käyttää niitä vai tuskaa säilyttää niitä? Mihin tarkoitukseen tavara on hankittu? Milloin? Täyttääkö se edelleen tehtävänsä?

Tiedätkö mitkä vaihtoehdot sinulla on vaatteissa pukea yllesi? Vai eikö sinulla ole mitään päälle pantavaa? Syystä? Ovatko ne kaikki likaisia? Painu pyykille! Vai onko niitä liikaa etkä osaa tehdä valintaa? Olisiko aika valita mitä haluat säilyttää, joissa tunnet olevasi kaunis, urheilullinen, kotona, ne tuntuvat loistavilta ja saavat sinut hehkumaan juuri sinua! Ovatko ne oikean kokoisia? Eivät purista tai hankaa? Ole liian väljiäkään? Oikean värisiä ne joista oikeasti pidät? Mitä käytät juhlissa ja mitä arkena? Mitkä valitsisit mukaan  kuukauden lomalle jossa ilmasto vaihtelee kylmästä kuumaan? Mitkä siirtäisit varastoon? Mistä saat huonot vibat? Tuntuuko ne hyviltä? Kaikki joita et tiedä, pistä päälle ja fiilistele!

Kaikki säilytysratkaisutkin ovat lisätavaraa tavaranjärjestelyyn ja siksi onkin hyvä olla luova ja kysyäkkin itseltään voiko jo olemassa olevilla tavaroilla saada tavarat järjestykseen, ilman uutta tavaraa.

Onko shoppailu ongelma, kannatko enemmän tavaraa sisään kun ulos? Vai onko luopuminen ongelma? Etkä raaski luopua mistään? Koituuko sinulle säilyttämisestä kuluja enemmän kuin siitä että ostaisit tuon kyseisen tuotteen myöhemmin uudestaan, kuinka paljon käytät? 1*vuodessa olisiko mahdollisuus lainata joltain toiselta? Omista käyttö tavaroista ei siis kannata luopua, ellei ne ole jo siinä kunnossa että ne tuottavat enemmän haittaa kuin hyötyä esim. Kengät joiden pohja on rikki, eikä jalan asento ole enää hyvä. Ehkä pääasia tavaroiden säilyttämiseen on käyttääkö niitä ja onko niistä enemmän hyötyä kuin haittaa!

Vievätkö ne tilaa, jolle sinulla olisi parempaa käyttöä?
Kuinka vähällä selviät että se on sinulle käytännöllistä? (Laita osa laatikkoon ja käytä vain tiettyä määrää, jonka huomaat toimivaksi!) Luovu turhasta.

Kaunis sana tänään oli luovutaanko näistäkin?

Lopuksi tahdon jakaa hieman musiikkia artistilta jonka löysin tässä vasta ja alempi ihan sen takia kun kaiketi jalkapallo on nyt käynnissä!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti