keskiviikko 10. elokuuta 2016

Mitä kaunista sanoin toiselle 27/30 Silmäiletkö sinäkin?

Etsitäänkö jotain tiettyä juttua vai kunhan katsellaan? Mitä tulee katseellaan silmäiltyä? Tänään päädyin kirppiksiä seuraksi kulkemaan ja siellä tuli sitten silmäiltyä tavara kasoja.

Mietin millaisella ihmisellä tuokin tavara on ennen ollut? Mihin tarkoitukseen hän sen aijemmin osti vai tekikö hän sen itse? Onko tämä pelkkähinta? Tunnearvolla ladattu hinta? Mikä tuossa tavarassa kutittaa silmiäni tai mieltäni että se viehättää. Tänään ei viehättänyt mikään niin paljoa että olisin ottanut sen mukaan. Thaimaalaista miekkaa vilkaisin vain koska tahdoin nähdä teränmuodon, ihan vain mielenkiinnosta. Pohdin myös millainen ihminen laittaa tälläistä tavaraa kiertoon?

Millä on sellainen ulkomuoto että se viehättää niin että sen vie mukanaan? Millainen tunnelataus kohteeseen pitää luoda että se kiinnostaa? Millä on merkitystä? Onko kyseessä muoto joka luo tunteen vai väri joka herättää tunteen? Mikä tunne se on ja mitä se saa tuntemaan? Miten tavara herättää ihmisessä tunteita?

Minkälaista puhetta tavarasi sinulle puhuvat? Kuinka ne ilmentävät sinua?
Ovatko suosimasi tavarat iloisia? Kuinka kuvailisit tavaroitasi? Mitä sävyjä löydät ja mitä nuo sävyt sinulle tarkoittavat? Millaista tarvetta nuo tavarat ilmentävät? Millainen muotokieli sinua puhuttelee? Onko tunnulla vai näöllä enemmän merkitystä? Mitä muodon pitää kertoa katselijalle? Mitä muotoa siis suosit? Miten se näkyy?

Kuinka tavarat kiehtovatkaan?
Millaiseen tarpeeseen haetaan tavaroita?  Kuvallisia vai kuvattomia? Kun on kuva niin mitä tuo kuva sinulle edustaa? Yksivärinen vai läpinäkyvä? Miten se sinua tuo esiin?

Kuinka tavaroilla peilaammekaan itseämme? Kenen ajatukset otammekaan omiksemme? Mistä tulee osa itseä, osa omaa elämää? Miten tämä vaikuttaa siihen kuinka näkee maailman? Mitä pidämme kauniina, mikä miellyttää? Kuinka tämä arvostelu, miellyttävään ja ei miellyttävään vaikuttaa elämiseen? Onko milloinkaan tyytyväinen?

Mutta mikä tekee juuri tästä tuotteesta kauniin minulle? Mikä tässä puhuttelee kauneusälyäni?  Selkeys, yksinkertaisuus vai monimmutkaisuus ja kerrokset?
Pinnan loistava himmeä valo vai peilinlailla hohtava kiilto?

Entä kun tarkastelet ihmisiä? Mikä sinun huomiosi vie? Oliko se nauravat kasvot vai itkevät kasvot? Hymyilevät kasvot? Vihaiset kasvot?
Olivatko ne kasvot ollenkaan? Tarttuiko katseesi hiuksiin jotka hulmusivat tuulessa? Käsiin jotka kulkivat soittimen pintaa? ...
Vai tarttuiko silmäsi toisten tekemiin virheisiin vai toisten onnistumisiin? Omiin virheisiin/onnistumisiin? Omaan ulkomuotoon vai toisten ulkomuotoon? Mihin katseesi sinua johtaa, minne silmäilysi vie huomiosi? Mitä tuolla voimistat? Mikä on saanut huomiosi ja kuinka huomiosi kohdetta kohtelet? Entä ne jotka jäävät ilman huomiotasi? Ne kenelle et ole läsnä kun he ovat seurassasi.

Miten paljon huomiomme pystyy jakautumaan, että se on soveliasta. Kuinka katse tutkaa tavaroita? Yksikerrallaan etsien jotain sopivaa, sopivaa kun näen sen? Huomio siis annetaan yhdelle kohteelle kerrallaan, jotta sitä on helpompi tutkia. Mitkä asiat siis vievät huomiotasi? Häiritsevät keskittymistäsi!

Nään vain sen mihin silmäni katsovat ja itsepäätän mihin katson. Mihin huomioni kiinitän, mitä siis silmäilen! Mihin huomioosi sinä olet valmis sitoutumaan?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti