tiistai 21. elokuuta 2018

Telkun paluu taloon


Olihan tässä jo useampi vuosi ilman kotona olevaa telkkaria, mutta sain telkkulahjoituksen siskolta ja nindendo paluu muutti mukana myös takaisin.

Elämä ilman telkkua on ollut enemmän nettipainotteista selailua.  Pidän telkusta koska sitä saa katsella kaukaa, eikä itselläni ole fiksaatioita tarkkuudesta tai koosta. Joten tämä pikkunäyttö on aivan sopiva. No edelliseen minikuvaputkeen verrattuna tuplasti enemmän ja kuva toimii. Se on pääasia.
En huomannut tämän telkuttomuuden myötä muuta kuin sen että kaipasin poliisisarjoja ja että voi katsoa leffoja helposti. Siinä mielessä rajatut vaihtoehdot on minulle helpompi valinta. Kuin netin rajaton maailma valita vapaasti mitä katsoisi.

Kyllä telkkua katsoessa minulla on ainakin parempi asento ja rennompi kuin nettiä selatessa. Enkä sano että nettikään olisi huono. Itsevain tykkään että joitain valintoja on tehty jo valmiiksi. Sillä silloin se vähentää minun valintoja asteikolla katsonko illan elokuvan vai en. Toivon telkun paluun vähentävän netti aikaa. Mutten tahdo että vietän illat telkkua selaten. Jostain syystä telkku on helpompi sulkea, siihen kyllästyy helpommin, ehkä juuri rajatun tarjonnan vuoksi ja lähtee tekemään muuta.

Mietin sitä miten teknologia vanhenee ja ettei minulle ollut käyttistä pöytätietsikalle, koska en pelaa pelejä muutakun pogo, joka hoituu kännyllä ja talven ollessa tulossa sekin todennäköisesti tulee loppumaan, kun pidän talvitauon.

On minulla aikansa elänyt läppäri, jota olen käyttänyt noin kerran kuukaudessa elokuvien katseluun, joita minulla on vielä jokunen kappale ja huomasin ettei se pyöritä uudempia joten eipä ole niihinkään tarvinnut rahojaan laittaa. Aijoin pitää elokuvat ja koneen niin pitkään kun niissä eloa piisaa ja kun aika jättää koneesta tai dvd-elokuvat kuoleutuvat (johon en usko) saa elokuvat lahjoituksena joku joka tahtoo ne.

Löytyy muutamat kasettiradiotkin, kasetit on jo kyllä aika kuolleita, mutta radioiden takia ne majoittuvat porukoille, syystä että kun toisinaan menee sähköt niin on sitten jotain jolla itseään viihdyttää.

Kieltämättä mp3-soitin joka on nyt näytöstään hieman rikki, on ollut hyvin vähäisellä käytöllä. 7 hyvän vuoden jäljiltä, mutta laturi on sopiva minun miniradioni kanssa niin sillä on ollut paljonkin käyttistä.

Miksi annoin telkun tulla takaisin?
Minusta on kivempaa katsoa uutiset telkusta kuin lukea nettilehteä. Kuulla pääkohdat uutisista tiivistetysti.

Telkku on seurallisempi teknologia kuin tietokoneet tai kännykät. Kännykät on käteviä ja mukana kulkevia ja seurallisempia kuin pöytätietokoneet.

Kännykät on yksilöiden omia, mut telkku on yksinkertaisuudessaan kaikkien. Ehkä tykkään telkusta juuri sen yksinkertaisuuden ja helppouden takia.
Mutta huonoa että vie huomion niinkuin kännykän käyttökin. Enkä kaivannut mainoksia, mutta ne antavat mukavasti vessataukoja ja pikasuihkutaukoja, joita ei välttämättä tule edes ajatelleeksi uppoutuneessa netin käytössä. Olen huomannut että juuri etsimiseen menee suurin aika netissä, kun etsit sitä mitä lukisit tai katsoisit.

Löysin onnekseni youtubesta kiinnostavaa, kuunneltavaa, voi katsoakkin, mutta itse olen aamupalaa tai muuta väsätessäni antanut soida taustalla. Pystyn uppoutumaan, vaikka tiskinpesulta johonkin muuhun. Kädet työskentelee ja aivot kuuntelee. Ehkä juuri sitä myös telkkarissa kaipasin, koska huomasin kirjoittamisen ja piirtämisen vähentyneen vihkoihin verrattuna siihen mitä se oli tv:n käytön aikaan. Koska ainakin minä varastan ideoita minkä kerkeän ja tv tarjoaa käyttistä, aika tylsän elämän vastapainoksi.

Kiinnostaako ihmisiä unipäiväkirjat? Voisin huvikseni jonkin aikaa kirjoitella uniaylös kun nään unia jotka ovat elävää elämääni seikkailullisempia. Tai tehdä minitarinoita niistä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti