keskiviikko 24. syyskuuta 2014

Oleminen ja tekeminen

Tällä viikolla olen lukenut ja pohtinut olemista ja tekemistä, sekä vapautta.

Siispä alkuun annan teille pohdittavaa: Odotukset itseä ja toista kohtaan. Minut on kasvatettu niin että vastustan odotuksia, huomasin sen lukiessani kirjaa avoinna halulle (Mark Epstein). Tässä selitys omin sanoin kirjasta:
Kun vanhemmat ovat kasvattaneet lapsensa, niin että he eivät koe olevansa jo sitä mitä ovat, vaan heitä on kohdeltu enemmän esineinä, kuin yksilöinä. Silloin lapsi kokee huomion, että siihen liittyy suuri määrä odotuksia ja nuo odotukset ovat taakka. Paine, jota vastaan haarniskoidutaan, suojaudutaan, joka taas vie energiaa todella paljon. Eikä lapsi tiedä enää kuka on tai mitä tahtoo. He tuntevat vain kiukkua, siitä että heitä on kohdeltu kuin esinettä. He ovat onttoja ja tuo vale minuuden haarniska on luotu vain, jotta lapsi pärjäisi noiden odotusten tai hylkäämisen tunteiden kanssa.
Sana tarkka lainaus "Panin toisen käden nyrkkiin ja toisen käden sen ympärille ja nostin kädet laman eteen. Suljettu nyrkki oli kuin haarniskaan sonnustautunut lapsi ja sitä ympäröivä käsi oli vanhempien odotukset"

Joten mitä oikein on odotukset? Ne ovat odottamista, odottamista jotain tapahtumista, painetta jota kasataan toisen niskaan.  Mitä on olla vapaa? olla ilman odotuksia

Tämän kaiken inspiroimana kirjoitin:

Odotukset

Lopeta odottaminen,
se on parasta, mitä voit tehdä
itsellesi ja toisille

Anna vapaus heille.
Anna vapaus itsellesi
Anna vapaus valita itse!
Valita mitä tahtovat,
miten tahtovat tehdä.
Anna Vapaus!
Vapaus odotuksista,
silloin kaikki tulee muuttumaan

Päästä irti,
vapaus tiputtaa
kaikki vastustukset.
Höllentää otteen tekemiseen
ja silloin
juuri silloin
pystyy kasvamaan.
Kasvamaan omaa tahtia,
vapaasti
vapaasti tekemään sen
minkä tahtoo
sen minkä tuntee
pystyvänsä tekemään

päästä irti
anna vain tapahtua
ilman odotuksia
itseltä tai toisilta
anna vapaus, valita itse
odottamatta mitään
anna vain olla
omaitsensä
odottamatta mitään.

Luin kirjan: Pelko, vapaudu pelosta tietoisella läsnäololla (Thich Nhat Hanh) suosittelen kaikille luettavatksi!
Tietoisesta läsnä olosta päädyin miettimään mitä vapaus on ja se taas vei pohtimaan olemista ja tekemistä
Tässä tulos:

Vapaus on olla omaitsensä, nyt ja tässä. Elää tätä hetkeä odotuksettomasti. Vapauteni on olla olemassa, Vapauteni on valita. Kahlehtimattomuus on vapautta, vapaus on rajatonta, määräämätöntä, pakottamatonta, jolloin voi tulla ja mennä kuin tahtoo. Vapaus on avattua, avointa, sulkematonta.
Vapaudesta valita: Pitämisen vapaus, luopumisen vapaus, käyttämisen vapaus, käyttämättömyyden vapaus, jatkumisen vapaus, jatkamattomuuden vapaus. Valinta luo yhden asian molemmat puolet ja ne voivat tulla myös yhdessäkin.

Oleminen ja tekeminen:
- Oleminen on olemassa oloa, läsnäoloa. Oloa jolla viestittää toisille olotilaa, joten mitä viestitän? millainen on olotilani viesti?
- Tekeminen on työskentelyä, valitsemista mihin asioihin vaikuttaa, tekeminen on valmistamista tai purkamista, rakentamista palapalalta. Tekeminen on sitä mitä huomioi, se mihin keskittyy ja kohdistaa voimansa. Kuva unelma, jota kohti työskentelee. Halu. - Joten mihin kiinität huomiosi?

Tässä vain pintaraapaisu ajatuksista mitä nuo kirjat herättivät omassa ajattelussani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti