tiistai 21. huhtikuuta 2015

Mitä elämäsi kertoo sinulle?



Aamulla pyöräillessäni kuuden jäljestä, näin kuolleen variksen, tuli mieleeni ensin H.C.Andersenin tarina Tuhma-jussista, jossa jussi kerää kuolleen variksen taskuunsa. Sitten mieleeni palasi ensimmäiset viralliset hautajaiseni ja niistä kerron teille.

Taisin olla esikoulussa, ainakin ala-asteella kun osallistuin ensimmäisiin virallisiin hautajaisiini.
Lintu oli lentänyt koulun ikkunaan ja saattoväki linnun hautajaisiin kertyi välituntia viettävistä oppilaista. Linnulle kaivettiin lapiolla hauta, urheilu kentän metsänpuoleiselle reunalle. Lintu laskettiin hautaan jonka ympärillä saattoväki seisoi aivan hiljaa jonkin aikaa, kunnioittaen edesmenneen linnun elämän muistoa. En muista sanottiinko silloin mitään linnulle sen elämästä vai ei. Sitten lintu haudattiin maakerroksen alle ja saatettiin maan rauhaan lopuksi sanoilla Maasta sinä olet tullut ja maaksi sinä olet jälleen tuleva. Seisoimme siinä vielä hetken hartaina kunnes palasimme omiin leikkeihimme.

Ehkä se oli ajatteluni yksi käännekohta koska se on jäänyt mieleeni. Pistänyt minut ajattelemaan elämää ja kuolemaa, toisiaan tarvitsevina toimintoina. Kuolema on hajoamista, joka antaa uudelle tilaa syntyä ja kasvaa.


Kunnioittamalla kuolevaa kunnioitan elävää. Elämä on arvokas lahja käytettäväksi ja se on meillä jokaisella.

Hiljaisuus hetkien välissä on kunnioittava sinfonia jokaista elämää kohtaan. Se on kuin teksti, joka on luettavaa vain siksi että jokaisen kirjaimen välissä on tyhjäväli. Nuo välit luovat selkeyttä ja rytmikkyyttä. 

Elämä on kuin kirjoitus, sana kokemus kokemuksen jälkeen, jota kirjoitetaan sana sanalta, päivä päivältä, se on yksi kerrallaan valittuja toimintoja peräkkäin. Jokaista toimintaa seuraa seuraava. Niinkuin jokaista kirjainta seuraa seuraava kirjain tai ihana väli. Tyhjä paperi ravisuttaa silmää eniten, se näkee ja luo siihen kuvat ja tekstin. Välit saavat ymmärtämään meidät paremmin elämäämme, ovatko nukkumamme unet taukojamme? sanojemme vai kirjaintemme välillä? 
Mitkä ovat elämän tauot? Mitkä pisteet ja kysymysmerkit! Muistithan jo hymyillä tänään?
Ovatko pisteet, elämän vaiheiden päätepisteet. Uudet alut? onko kappaleet kuukausia, sattumukset vain juonenkäänteitä. aiheet vuosia. ja Elämä kokonainen kirja. 
Elämäntekstiä nuo monenlaiset päivät. Ehkä siksi on samankaltaisia päiviä ja erilaisia päiviä tekstin mukaan.
eihän muutoin niin erilaista tekstiä syntyisi. Mitä kirjainta elämässäni on eniten? Mitä väriä siihen maalailen?
Mikä on elämäni tärkein kirjoitus, kenen kaikkien muistiin se tallettuu?
Mitä tekstiä elämälläni ja sanoillani luon. Mitä toistan ja toisille kuultavaksi suon? 
Sitä saan mitä tilaan: Iloa, onnea ja hymyjä tähän päivään kiitos!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti