maanantai 13. huhtikuuta 2015

Aivojen kutinaa

Luin juuri Jaana Venkulan kirjan Kysymisen taito, ja teen yleensä muistiinpanoja ajatuksia herättävistä kohdista itselleni oman oppimiseni hyödyksi. Ja tänään aijoin jakaa parit kiteytykset teillekkin!

Ahdistus on ihmisen tunne sille että kannattaa kysyä lisää kysymyksiä! Ja Kysyminen on ihmisen syvin oikeus ja velvollisuus, koska kysymällä ihminen aktivoi itsensä ajattelemaan ja silloin hän kehittää itseään. Tämä elämän edellytysten vahvistaminen on siis jatkuvaa ihmisen itsensä rakentamista ja kokoamista, jossa huomio suunnataan vahvuuksiin ja käännetään pois kaikista heikkouksista. Ja ihanin kysymys kirjassa oli: Mitä teen vaikeuksiksi kokemilleni asioille?

Tuo kysymys sai minut ahdistumaan ja lisäkysymyksiä heräämään! Eli minä ajattelen ihan ite! Kiitos Sokrateelle jolta oli monta lainausta kirjassa! Hänhän harjoitti kysymistä taitaakseen enemmän!

siispä sallitaan ja aktivoidaan kysymistä ja niihin vastauksien löytämistä yhdessä!

Otan nyt tähän minua jo varmaan vuoden päivät ellei enemmänkin pähkäilyttäneen asian
Miksi kissojen ja muiden eläinten karvoissa on montaa väriä samassa karvassa ja mikä saa sen muuttamaan väriä kesken karvan? Ja toisaalta myös se miksi on niin moni värisiä karvoja? Miksi se juuri esim. Juuri kissan vatsapuolella on valkoisia ja selkä puolella vaikka oransseja.

Kysehän on asioiden tavasta heijastaa valon eri aallonpituuksia eli lopulta rakenteesta, mikä siis muuttaa tuon karvan rakennetta niin että karvan heijastus muuttuu?

Mikä tuottaa tietyn värisen karvan? Mikä aktivoi väri/ rakenne muutoksen? Onko karvojen väri myös kytköksissä siihen kuinka paljon se vaikuttaa lämmönsäätelyyn? Onko valkea karva lämpimämpää kuin esimerkiksi ruskea? Mietin juuri jääkarhuja ja pingviinejä jotka menee vatsallaan jäällä. Yleensähän valkeat karvat on vatsapuolella muillakin eläimillä. Valkeana se heijastaa valoa pois eli on keräämättä lämpöä itseensä, mikä olisi järkeen käyvää jos karvat ovat muutenkin lämpimimmät kylmää maata vasten maakuulla oloa varten? Ja jos kyseessä on pelkästään suojaväri, mitä vaalea vatsan alapuoli hyödyttää? Selkäpuolen tummemmat karvat keräävät lämpöä ja lämmittävät?
Seuraavaksi tuli mieleeni miksi jotkut sitten syntyvät albiinoina? Vaikuttaako emo eläimen kehonlämpötila sikiön karvojen rakenteen valintaan? Sehän tiedetään että syöty ruoka vaikuttaa kehittyvään sikiöön joten miksipä ei lämpötilakin? Sehän ainakin vaikuttaa krokotiileillä kumman sukupuolen edustajina ne syntyvät. Ja jos lämpötila kehitys kuukausina vaikuttaa elementteihin jotka kehittyvässä sikiön dna:ssa aktivoituvat on siis toden näköistä että horoskoopeissakin olisi jonkinlaista järkeä ihmisiä tarkastellessa. Koska lämpötilat ovat olleet eri kehitys kuukausina erillaiset. Jolloin elin emon ympäristönkin lämpötila vaikuttaa emon kautta kehittyvään olentoon?
Ehkä, ehkä ei?

Syöty ruoka ja syömättömyys aktivoivat dna:ta eri tavoin ja muuttavat kehoamme tuottamalla eri aineita, käyttämiemme aineiden perusteella. Eli ihminen muuttuu syömänsä ruuan mukana eli olet sitä mitä syöt? Et ehkä muutu kirjaimellisesti porkkanaksi syömällä porkkanaa, vaan solusi saavat syömistäsi porkkanoista jotain ainetta mitä ne eivät vaikka perunasta saisi. Joten mikä ruoka-aine aktivoi dna:ssa mitäkin toimintoa? Mitkä ovat hyödyt ja mitkä ovat haitat? Tiedetään että ajatukset ja huomion kiinnittäminen tiettyihin valittuihin asioihin muuttaa aivokemiaamme, joka taas muuttaa asennettamme suhtautua maailmaan. Mitkä siis tehostaisivat ajattelun tuomia hyödyllisiä muutoksia?
Kahvi esimerkiksi kiihdyttää omaa aineenvaihduntaani ja saa minut hikoilemaan voimakkaasti ja päähäni koskee kun lopetan kahvin säännöllisen juonnin päivittäin. Sama käy kun juo yhtenäpäivänä usean kupillisen ja seuraavana on juomatta yhtään. Joten sanotaan minun olevan kofeiini yli herkkä. Joten kysynkin Minkä aineiden toimintaa kahvin juonti tehostaa elimistössä? Join ennen useamman kupillisen päivässä ja silloin minulla ei ollut kahvin takia ongelmia nukahtaa, nyt en voi juoda sitä ilta kuuden jälkeen ettenkö sitten yö kukkuisi ties miten myöhään. Ja tietyn kahvimäärän jälkeen olen huomannut että minua väsyttää enemmän kuin valvottaa samalla saa kyllä pissa vaikutuksen kanssa! Mietin sitä että tehostaako useampi kupillinen kahvia niin kovasti aineiden vaihduntaa että ne kuluvat loppuun ja siksi väsyttää? Huomasin tuon hikoilu vaikutuksen, silloin hiki haisi paljon kitkerämmältä kuin ilman kahvia ollessa, nesteen poistajaahan se kahvi on! Useamman kahvin jäljiltä myös hengityskin haisee aika karmaisevalta, en tiedä oletteko te huomanneet?

Sitten kun kahvi kerran pistää ihmisen hikoilemaan ja poistamaan itsestään nestettä, mikä hyöty siitä meille on että poistamme itsestämme nestettä? Että saamme juoda koko ajan enemmän vettä?
Ja kun emme juokkaan tarvittavaa määrää vettä jonka tarvitsemme, niin emmekös me silloin ole koko ajan liian kuivia? Ja kun olemme niin mitä tämä liiallinen kehon kuivuus meissä vaikuttaa?
Mietin siis tätä siltä kantilta että suureen määrään vettä suurempikin määrä esim suolaa liukenee maistumatta suolaiselta. Silloinhan elimistöömme kertyvät myrkyt ovat vahvempia meissä olevaan vedenmäärään verrattuna kun juomme vain kahvia. Onko meissä silloin myrkytys tila kahvin aiheuttaman kuivuuden takia? Ja jolloin solut eivät toimi kunnolla kun niiden pitää taistella laimentaakseen tuota myrkytys tilaa vastaan? Vai tehostaako kahvi meihin kertyvien myrkkyjen poistumista?

Tälläistä aivojen kutinaa oli tällä kertaa! Mitkäs kysymykset teidän aivoja kutittavat?

Näenkö usein ankan aamulenkillä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti