keskiviikko 13. marraskuuta 2019

Kiltti ihminen



Kuulin tänään radiosta sanan kiltteyspäivä
Ja rupesin pohtimaan mitä kiltteys itselle on?

Minullahan on vielä pienenä saatu kiltintytön lautanen ja mietin mikä vaikutus tuolla on ollut minuun

Muistan myös saaneeni kaikkien kaveri  stipendin kouluaikana

Mietin itse omalla kohdalla kiltteyden olevan sitä että kohtelee toisia hyvin, sellaista lempeää huomioimista. Moikata ja sanoa terve, olla kaikkien kaveri, sellainen hymyilevän ilmapiirin luoja. Sillä hymyilijä saa enemmän hymyjä takaisin. Kiltteys on minulle sisäistä hymyilyä, hyvää oloa ja iloa.

Kiltteys ei ole hymyä jokapäivä, vaikka siihen pyrkisikin. Kiltteys on toisen asemaan asettumista ja ymmärtämistä kuinka toiset toimivat. Sillä kiltti ihminen haluaa helpottaa toisten oloa, jos heillä on huono tai paha olla. Ja osaa kohdata toisen tunteet sellaisina kuin ne tulevat, huomioida huomion tarpeet jne.

Tähän on sanottava että jokainen on kiltti omasta tahdostaan. Avulias, huomioon ottava, ajattelevainen, pelastaja, kohtaa toisen ihmisenä. On tarkkaavainen, tekee asioita valmiiksi koska tahtoo ilostuttaa.

Minulle kiltteys tarkoittaa tekoja ilman vastinetta toisille. Ilmaista työtä toisien hyväksi. Tai teot vain omaksi iloksi ja jos toiset siinä samalla ilostuvat hyvä heille.

Kiltteys tarkoittaa tasokasta kohtelua, jokaista kohtaan, arvokkuuden säilyttämistä, oli se sitten ihmisen, eläimen, kasvin, tavaran kohtelua. Asioiden ja olentojen kunnioittamista.

Onkin hyvä kysyä mikä on kiltteyden arvot? Vastaan tähän kuinka haluat itseäsi kohdeltavan?

Meillä jokaisella on erilaiset arvot ja on eri lähtökohdista lähtöisin olevaa kiltteyttä.

Huomautan tähän kun ymmärrät kuinka olla kiltti, valitset olla hyvä ja tehdä kivoja tekoja, sillä itse omalla kohdalla tiedän oppineeni myös mitä on olla pirullinen
Ja kuinka saisin satutettua heitä joiden kanssa olen. Mutta juuri tuossa on se kiltteys, se että valitsemme olla kilttejä, ja haluamme rakastaa heitä joita rakastamme.
 Ja kiltti rakastaa kaikkia, hyvän maun mukaan.  Kiltit haluavat että heitä rakastetaan, vain sen takia että he ovat omia itsejään. Niin ainakin minä rakastan toisia, sillä opin jo pienenä: jokaisen ihmisen olevan erilainen ja voin rakastaa heitä vain sellaisina kuin he ovat.
Heidän omien yksityis ominaisuuksiensa perusteella. Miten he ovat, kävelevät, elävät, tekevät, toimivat, pukeutuvat, yksityiskohdat, joita pistän merkille heissä, mitä he OVAT

En tiedä liekkö se kaikkien kilttien piirre vaiko vain minun, kiltit tahtovat tutustua toisiin siksi että he ymmärtävät kenen seurassa ovat. Jotta voivat ymmärtää ja sijoittaa itsensä tarpeellisimpaan kohtaan.
Pitäen tietyn välimatkan ja silti luoden ihmissuhteen jokaiseen. Sillä kiltti ihminen haluaa palvella, palvella omasta tahdostaan.

Siinä on se kiltteyden kääntöpuolen suden kuoppa, koska emme aina nää sitä milloin tarvitsisimme enemmän huomiota itsellemme ja tämä on se vaihe jolloin tuntuu uhriutuminen. Ilo häviää ja tuntuu että kaikki kaatuu päälle.

Joten silloin on hyvä varata aikaa itselle ja omiin pohdintoihin, levätä. Olla kiltti itselleen. Sillä uhri mentaliteetti on itsensä ja toisten syyttämistä ja siinä on silloin kiltteys kaukana.

Ihan minkälainen syytös-uhri mentali teetti olisi menossa niin kannattaa miettiä viekö se mihinkään? Tuo olotila on henkisesti kuluttava. Tuolloin ei ole kohdattu yleensä jotain tunnetta, sekä ajatusta ja tuhlataan energiaa.

Aiheetta toisten syyttäminen ja syyllisten etsiminen on uhriutumista. Kiltteys ei vertaa tekemäänsä työn määrää toisiin, se saa vain lisä pontta tekemästään työstä.

Kiltti ei valita harmaata syksyä vaan, sillä syksyt on harmaita! vaan pistää valot päälle ja reivit sisäisesti pystyyn, musiikit korville ja tanssii itsensä iloiseksi. Oli se sitten sambaa, poppia, se mikä nostaa kannat kattoon ja pomppii sydämensä kyllyydestä.

Kiltti etsii iloa itselleen ja toisille!


Mitä sinulle merkitsee olla kiltti?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti