lauantai 7. lokakuuta 2017

Kaksi ajatusta


Mietin miten lapsena olin ihan pähkinöinä koriste-esineistä! Nyt  mietin mihin koriste esineitä edes tarvitsee?

Käytännöllinen ja kaunis käyttöesine on aina plussaa.

Olen harjoittanut keräämistä, tarroja, koriste-esineitä, vaatteita, koruja jne. Vain siksi että ne on ollut kauniita tai olen ne jonkin haluamisen vallassa ottanut ja maksanut jopa niistä!

Olen ollut aivopesty pokemonkortteihin kerää ne kaikki! Nyt tuo kuulostaa sille että hamstraa kaikki! Kun ne oli kerätty, into loppui. Kyllähän niitä katseli silloin tällöin mutta en kokenut intoa enää jota korttien ostaminen toi, se että osti paketin jonka sisältöä et tiennyt toi sellaisen innon että niitä on saatava kunnes löytyy, joku tietty.
Toisinaan tuli syviä pettymyksiä ja toisinaan suurta ilo. Vaihdoin myös kortteja toisten kanssa. Ja nyt mietin että mihin turhuuteen olenkaan rahaa kuluttanut! Mitä kaikkea fiksumpaa olisin voinut tehdä! Vaihtamisessa sentään oppi hieman hinnoittelua, näistä korteista voin luopua, jos saan tuon.

Se on sama kuin mietimme siskon kanssa sitä, miksi kun käy koulua alkaa hamstrata alaan liittyvää tavaraa ja lisää aineistoa. Kaikkia hilavitkuttimia. Kaikkea ylimääräistä joita ilmankin selviäisi vallanmainiosti! Käyttämätöntä tavaraa lojuu kaapeissa, onkin tärkeää kysyä käytänkö tätä enää koskaan? Tulenko käyttämään?
Millä idealla annamme jonkin tavaran olla luonamme? Se että tuleeko tavaraa katsoessa hyvä vai huono-olo! Annan esimerkin.

Tässä on siskojeni enkeli koriste-esineitä, jotka eivät täytä omaa kauneus käsitystäni ja jos olisi minusta kiinni nämä olisivat menneet jo aikaa sitten eteenpäin. Nämä siis löytyvät lapsuuden kodista, jonne on eksynyt suhteellisen paljon koriste-esineitä. Se että nämä eivät ole olleet lahjoja minulle, en koe että minun pitäisi olla vastuussa niiden poistamisesta. Mutta jokainen tavara vaikuttaa minuun! Eivät olollaan siis häiritse minua, mutteivat innostakkaan.

Entä koriste-esineet jotka vastaavat kauneus käsitystä, ne innostavat käyttämään! Käyttö tuottaa iloa!
Tämän takia muotoilulla on väliä! Minkä näkeminen tuottaa iloa! Silläkö ympäröimme itsemme!
Teemmekö pesää, joka kiinnostaisi toisia? Vai kotia joka kiinnostaa itseä?

Miettiessäni suhdettani tavaroihin olen kokenut monta ahaa elämystä. Olen siis lukenut blogeja ja katsonut useita minimalismi videoita youtubessa. Ja kokenut siinä elämän tavassa olevan ajatuksellisia pilkahduksia, jotka vetoavat minuun.

Se että tavaraa olisi vain määrä, joka palvelee käytössä! Se ettei olisi montaa ylimääräistä odottamassa käyttämättöminä vuoroaan. Mutta sen verran että on vierasvara, jos kyläilijä sattuu jäämäänkin yöksi. Mietin sitäkin kuinka neljänsiskon parvessa eläneenä ajattelee neljälle tai kuudelle kun isä ja äiti lasketaan mukaan.

Sitä Perhedynamiikan luomaa maailman kuvaa tavaramäärään. Tai siis tavaran käyttäjien määrään kun asutkin yksin. Yksi lautanen riittää aivan loistavasti!
Vieraskaappi jossa astiat joita ei käytetä, kunnes on vieraita käymässä! Kuinka monta vierasta tulee käymään ja kuinka usein? Kelpaako kertsi vai onko jokaiselle nimikko muki ja lautanen?

Mikä on koriste-esineen tarkoitus! Luoda mielikuva jostain, minulle lasivitriinissä pönöttävät koriste-esineet ovat lasihäkkiin piilotettuja mielikuvia, joka estää niitä pölyyntymästä niin nopeasti, kuin avohyllyssä kävisi. Tavallaan mielikuva-alttari! Sillä tähän mennessä on noiden koriste-esineiden kaverina myös valokuvia sukulaisista, perheestä, itsestä, itselle rakkaista ystävistä ja asioista.

Sama kuin taide jota ripustamme seinälle, minkä vaikutelman se tuo? Siinä ympäristössä? Niissä mittasuhteissa

Itseä kiinnostavan kodin rakentaminen!
Tässä päästään asian ytimeen! Mikä on niin mieltäsi miellyttävää että tahdot nähdä sen yhä uudelleen? Mikä tunne sinulle tulee kuvasta tai esineestä? Mitä mielikuvaa se edustaa sinulle! Millä haluat ympäröidä itsesi? Mikä on tarpeeksi pitääkseen sinut vireessä?

Koriste-esineet luovat tunnelmaa, joka vaikuttaa sinuun! Miksi siis olin niistä innostunut, koska halusin luoda tunnelmia? Vai se että ne saivat minut tuntemaan jotain mitä en ollut ennen tuntenut?

Millä tunnelmalla haluat ympäröidä itsesi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti