perjantai 19. toukokuuta 2017

Johtaminen

Katsottuani Guy Ritchien ohjaaman King Arthur: Legend of the Sword sunnuntaina päädyin pohtimaan johtajuutta ja valtaa, yms. Kuunnellen tietenkin elokuvan musiikkia. Elokuvasta sen verran että visuaalisesti 3D kohtaukset oli hyviä sillä en muistanut katsovani 3D Leffaa vaikka sälää toisinaan lentelikin. Vaatteet oli kauniita ja toisia jäin hieman pitemmäksi aikaa tuijottamaan. Näyttelijät toimivat hyvin yhteen ja sopivat rooleihinsa. Jude Law sai pahuuden näyttämään ikävältä ja ns. Hyvyys  pääsi jälleen voittamaan kuten tarina kertoo. Pienenä miinuksena se että ärsytti kuinka Jude Law rönötti pariin otteeseen valtaistuimella istuessaan, mutta toisaalta juuri tuo ärsyttävyys teki siitäkin mieleen painuvamman. Musiikki kuulosti siltä että se on hyvää lenkkeily musiikkia. Joka oli hieman erilaista mihin on tottunut mutta toimi oikein hienosti!

Olen myös tällä viikolla ollut kipeänä joten päädyin katsomaan myös Star warseja ja miettimään siihenkin liittyen johtajuutta ja johtamista.

Mihin ihmiset tarvitsevat johtajaa ja mihin heitä tulisi johtaa? Kuinka heitä tulisi johtaa? Voiko jokainen ryhmässä toimia vuorollaan johtajana? Sellaisena jonka mukana kaikki toimivat? Kuinka suuri voi olla ryhmän koko?
Kuinkä ryhmään pääsee ja mikä tekee siitä sellaisen että mukana haluaa olla? Miksi siihen haluaa liittyä?

Minkä ikäisenä liitytään ja mitä siihen kuuluu? Kuka kouluttaa, millainen koulutus,

Riippunee ryhmän tarkoituksesta. Onko kyseessa tarkoitus rakentaa taloja vai turvata maata, niinpä ajatus siitä mitä pitäisi tehdä ohjaa toimintaa. Kenen taloidea siis toteutetaan? Jotain kun pitää valita että sen voi toteuttaa. Seuraanko toisten unelmia vai seurataanko minun visioitani? Kenen visiota olisin valmis seuraamaan? Auttaisinko tekemään siitä sellaisen kuin suunnitelma on vai auttaisinko tekemään paremman...


Millaista on johtaa ilman valtaa ja millaista on johtaa vallan kanssa? Mitä valta oikeastaan on? Liittyykö valtaan pelko, kunniotus, hallinta, kontrollointi, tottelevaisuus, alistuminen?
Voiko olla yhteistyötä ilman johtajaa? Millaista on tasavertainen johtajuus? Ovatko ryhmät yhtävahvoja kuin heikoin lenkkinsä vai onko ryhmässä enemmän voimaa kun ryhmässä on monenlaisia osaajia. Kuinka johtaja siis käyttää ryhmänsä vahvuuksia? Tunteeko hän heidät? Mikä tekee sen vahvaksi?

Pienempi ryhmä tuntee toisensa paremmin kuin suuri sillä jokaisen meidän tiedonkäsittely kapasiteettimme on toimivampaa tutussa ympäristössä, tutuissa asioissa, joita olemme oppineet tulkitsemaan. Kuinka toiset osaavat lukea säätä, toiset ihmisiä, tunteita yms. Mitä osaamme? Annammeko ne taidot osaksi sitä yhteisöä joka olemme vai annammeko ne ryhmälle. Kuinka osallistumisesta tulee arvokasta?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti