torstai 5. toukokuuta 2016

Mitä opin ruokailusta?

Mitä enemmän on sisällä tekemättä mitään sitä enemmän syö! Tekemättömyys siis altistaa syöpöttelyyn, kun ei ole muutakaan tekemistä.

Ja mikä on näytillä on mielessä. On siis tärkeää mitä tulee kannettua ruokana kotiin, koska se mitä kaapeista ja pöydiltä yms. Löytyy päätyy suuhun ja vaikuttaa suoraa omaan jaksamiseen. Joten mitkä vaikuttavat osto valintoihin ja päätöksiin mitä tällä viikolla syö? Mitä tänään syö? Minkä pohjalta ruokavalinnat tuleekaan tehtyä?
Mahdollisen mututuntuman? Minä vaan nyt tahdon syödä näitä ruokia?
Tänään nyt vaan maistuis pitsa! Koska tahdon karkkia? Koska olen herkuttelija? Millä perustelulla ruoka tulee ostoskoriin?

Tietysti omilla valinnoilla ovatpa ne sitten tiedostettuja tai alitajuntaisia.
Tekeekö tämä minut terveemmäksi vai epäterveemmäksi?
Tekeekö tämä minut iloiseksi vai surulliseksi?
 Ja tärkein yhdistävä kysymys lyhyellä aikavälillä, entä pitkällä aikavälillä?

Mitä minulle tapahtuu kun syön donitsin, jokapäivä viiden vuoden ajan?
Entä kun vaihdan sen banaaniin viiden vuoden ajan?

Entä jos syön rasvaisen aterian, joka päivä? Monta kiloa rasvaa minuun on tarttunut vuodessa? Entä kun syön salaatti aterian tuon rasvaisen tilalla? Mitä keholleni tapahtuu vuodessa? Tälläistä matikkaa olisi ollut kiva opiskella koulussa, kuinka paljon ylimääräistä ruuasta tulee vai alimääräistä. Ja kuinka monta herkkua per viikko voi syödä ettei se vaikuta painoon? Toisaalta sana herkku on niin epämääräinen käsite että sanotaan vaikka juustokakku! Tai pikkuleipä.

Mikä määrittelee rasvaisen? Mikä on lähtötaso ruokien suhteen? Mitä rasvaa syön?
Kuinka paljon on tarpeeksi sokeria päivälle? Ja mistä ruokavalioni sokerit tulevat? Luonnollinen lähde vai teollinen? Onko syömäni asia elävä vai kuollut? Milloin kuollut? Milloin tehty?

Kuinka suolainen?  Koska itse tykkään suolaisesta ruuasta enemmän kuin makeasta. Ja sekin on taas ehkä tyhmästi sanottu kun tykkään hedelmistä ja ne on makeita.
Muttei liian makeita kuin karkit/suklaa, totesin tämän sillä en pystynyt syömään karkkipussillista, jonka olisin ennen syönyt kokonaan.  Makeat leivoksetkin tekevät toisinaan tiukkaa ja pikkuleipiä menee se pari kappaletta, ellei kyseessä ole tuc suolakeksit. Saanko liikaa suolaa? En tiedä kävin tutkimassa asiaa ja suositeltu riittävä annos on 1,5g ja korkeintaan 5g joten voisin tässä tutkaista kuinka paljon suolaa tuonne kitaan oikein uppoaa per päivä noin suositeltu annos vai enemmän? Otanpa selvää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti