lauantai 2. helmikuuta 2019

Rooli

Elämässä on monta roolia ja roolimallia. Pohtailin tässä että rooli alkaa jo pienestä, jokainen vanhempi ja nuorempi on rooli, jonka näät. Ja sinä tietoisesti tai tiedottomasti alat matkia toisia. Usein huomaamattamme peilaamme toisen asentoa tai ilmettä. Jolloin samaistumme jollain tasolla toiseen ja otamme käyttöön toisen maneereja. Huomaatko käyttäväsi jonkun toisen käyttämää uutta sanaa? Tai painottavasi jotain tiettyä sanaa, niinkun toinen päivällä?

Roolit siitä pystytkö olemaan kuin toinen? Samaistumaan siinä määrin, että pystyisit näyttelemään toista? Ainakun kohtaamme jonkun alamme omaksua toista, ymmärrämme toista itsemme kautta, ellemme pysty, emme jollain tapaa halua vastaan ottaa kyseistä roolia itseemme tai elämäämme.

Jokainen meistä on monen roolin summa ja on hauskaa nähdä ainakin itsestäni kehen on helppo samaistua ja ketkä ovat vaikeammin tavoitettavia. Seurailen omaa toimintaani toisten parissa, sillä haluan olla omaitseni, enkä joku leikkiroolinen manipuloija, joka testailee, jos teen näin mikä reaktio.

Sillä tieto, jonka itselleni tuotan pitää olla pelkkä erillinen huomio asioiden jo tapahduttua. Saada itsensä kiinni haaa! Huomaatko mihin olet jälleen itsesi johtanut. Siis huomata mitä tapoja on itse omaksunut jo itseensä, jotta tietää mitä tapoja itsellä on jo valmiina. Jos haluaa kehittyä ja korjata vaikka omaa ryhtiä, niin on tiedettävä millainen ryhti sinulla on ja keskityttävä vain huomioimaan omaa ryhtiä eri tilanteissa, ei tässä vaiheessa vielä korjaamaan ellei se tule luonnostaan. Sillä miksi ryhtisi on tuossa tilanteessa tuo? Peilaatko toista, peilataanko sinun huonoryhtisi? Millaisen fiiliksen olotilasi antaa? Kun joku sen kopioi millaista on olla sinä?

Millainen fiilis sinusta tulee?

Tähän vaikuttaa paljolti se miten katsomme toista ihmistä. Talo esimerkki.

- Normaalikatselu korkeutesi: Millaisena näät talosi ulkoapäin?
- Entäkun taloasi katsellaan ylhäältäpäin, nähdään vaan katto
- Tai kun katselemme taloa, lapsen tai eläimen silmin miltä alaviistosta tutkailtu talo näyttää?

Ja huomaathan että nyt tutkittiin vasta ulkokuorta, millaista sisällä on? Kuinka monta huonetta talossasi on? Ja mitä talosi sisältää ja mistä suunnasta taas katsot asiaa?

Entä kun vieras ihminen näkee sinut ensikertaa. Hän valitsee mistä suunnasta katsoo sinua ulkoapäin. Kyselemällä hän näkee jotain niinkuin ikkunoista sisään katsellessa ja vain sinä voit päästää sisään sisäiseen maailmaasi. Sillä sinä rajoitat asioiden kulkua itse mieleesi ja sieltä ulos.

Sinä itse päätät ystävystyäkkö vaiko ei.
Sillä hyvät ystävät ymmärtävät toisen ulkoista ja sisäistä maailmaa. Hyväksyvät toistensa roolit. Vaikkeivat itse kaikkia käyttäisikään. Ja siksi he lukevat toisiaan hyvin, koska ymmärtävät miksi toinen tekee niinkuin tekee.
Mutta ketään ei pidä ottaa itsestään selvyytenä, sillä juuri suuri roolien skaala antaa meidän yllättää toisiamme ja itseämme. Jokainen uusi rooli muuttaa meitä, jokainen uusi ihminen voi vaikuttaa käyttäytymiseemme.
Minkä roolin puemme aamulla päälle. Minua väsyttää! En herää ennenkun saan kahvia. ( mene ja ota kahvia)  Rooli on valittaja, avuttomuus, tekisikö joku minun puolesta. Lykätään päätöstä nousta ja annetaan lupa maata vielä sängyssä. Ainakin itselläni joinakin aamuina. Oikeasti väsynyt ei viitsi valittaa kääntää vain kylkeä ja nukkuu.

Tosin itselläni tuollaiset aamut on harvinaisia, siis valittajat, sillä valittaminen on turhaa, etenkin silloin kun tietää mitä pitää tehdä että saa itsensä ylös. (Etenkin kun asuu yksin) en siedä henkilökohtaisesti  turhaa valitusta. Ja ihmiset jotka vaan jatkavat samaa rataa ovat hieman luotaan työntäviä rooliltaan.

Parisuhde neuvona jos on fiilis että et jaksa nousta, niin voisitko jokukerta kokeilla toisenlaista lähestymis tapaa. Ja pyytää että tuletko kertomaan milloin kahvi on valmista. Tai sopia että yhtenä aamuna sinä saat kahvin sänkyyn ja toisena sinä viet puolisollesi. Palvelus-palveluksesta periaatteella.

Millä asenteella tai roolilla asioihin tarttuu, ja minkälaista laatuaikaa niistä tekee kuin nalkutus, ja kyllä miehetkin nalkuttaa, sinä selkeästi ajattelit naista nalkuttaja sanan kohdalla. Niin tiukkaan roolit tarttuvat mielle yhtymiin asioista.

Pomppaan vielä talo esimerkkiin sillä sinä katselet itseäsi vain sisältäpäin, tehtävä retkiä ulos mukavuusalueeltasi jotta näät uusia perspektiivejä itsestäsi.

Enkä sano että mikään rooli tai perspektiivi olisi huono itsessään, kyse on vaan siitä mitä roolia käytämme missäkin tilanteessa.
Se että näkee itsensä eri tavalla antaa joustavuutta toimia eri tilanteissa. Useammalla mahdollisella tavalla tai ainakin mahdollisuuden valita toisin.

Millaisia rooleja teillä on ja millaisina te ne näätte?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti