perjantai 27. elokuuta 2021

Kotoilua

 Tässä istun pöydässä kynttilän palaessa, syömässä lempeää kesäkurpitsakeittoa ja suunnitteilla iso kupillinen kuumaa teetä.

Ajattelin startata kirjoittamiaen käyntiin pidemmän jakson hiljaiselon jälkeen

Aiheena kotoilu, hygge, hetkessä läsnä oleminen, itsestä huolehtiminen, sillä syksy on pitkä ja pimeä ja etsien hyviä juttuja ja niitä tehden se luultavammin taittuu helposti.

Miksi tarvitsemme kotoilua, kotona hengaamista hiljaisuutta ja lämpöä?

Ihanaa vain olemista jossa ruuan valmistus on kuin meditaatiota tai yhdessä jaettu lounas, josta osaa olla kiitollinen pitkään. 

Sillä omassa arjessa on suurin osa ruokailuista tapahtuu yksin ja nekin yleensä nopeasti.

Siispä ajan antaminen ruuasta nautiskelulle ja maistelulle, sekä keskusteluille joita ruuan ääressä toisinaan pääsee vaihtamaan on onnen omiaan kotoilulle 

Löysin syksyä varten kuunteluun dark academia (tyylisuuntaus) pianomusiikkia kuunneltavaksi.

Ja satokausi on parhaimmillaan antamaan mukavia keittoja lämmittämään kehoa ja piristämään lempeydellään mieltä. Eikä tuoreiden sämpylöiden tai leipienkään teko tunnu niin raskaalta kun ajattelee niitä lämpimäisiä joita pääsee maistamaan.

Olen jo kuukauden ajan tuhonnut teekokoelmaa juomalla jonka laitoin yhdelle hyllylle huomatakseni sen suurentuneen niin suureksi ettei se ollut enää näppärä ja pieni. Ehkä talven kylmyys pienentää sen, sillä ulkoilun jälkeen on ihana päätyä teekupillisen ääreen sormia lämmittämään.

Kylmiä varpaita vastaan kannattaa katsella jo villasukat eturiviin, ehkä se talvi on sieltä saapumassa katselin tänään jo minkä pipon pistäisin, mutta lippis vei edelleen voiton tässä erässä.

En tiedä mitä te lukijat ajattelette kotoilusta tai oletteko siitä, koskaan kuulleet?

 joten mietin sitä mitä se minulle on

Kommentoikaa jos jäi teistä jotain oleellista mainitsematta!

Kotoilu

On kodin tunnun luomista ja kodistaan nauttimista, lämpöä, iloa ja pehmeyttä. 

Onnellista iloista läsnä oloa ja tässä hetkessä oloa, sillä mikään ei tapahdu todellisemmin kuin se hetki jossa olemme.

Kotoilu on hyvää oloa omana itsenään, itsensäkkin huomioon ottamista, elämästä nauttimista, asioiden jakamista, yhdessä hiljaa olemista ja työskentelyä (joka ei tunnu työskentelyltä) 

Kynttilöitä, pehmoisia vilttejä, villasukkia, kaulahuiveja, hyviä muistoja, leppoisaa oloa

Kodikasta rönötystä, oleilua vailla merkitystä, haahuilu kävelyä ilman päämäärää, tutkimista ilman taka-ajatuksia, tai kokonaan ilman ajatuksia 

Lempeää helppoutta, jolla täyttyy arjenraot, joita ei täytetä turhalla tohinalla. Jokainen oppii rakastumaan kotoiluun, hiljaiseen hengitykseen, se on kuin silitys.

Se on jotain ravitsevaa, joka täyttää kaipauksen, kauneuden nälän, kosketuksen toiveet, pitää sinut turvassa maailman vaaroilta. 

Kotoilu on keskittyä tekemiseen olipa se mitä hyvänsä ja keskittyä parantamaan omaa olotilaa. Sillä silloin kun olomme on hyvä se saa myös toiset paremmalle päälle!

Onko se ärsykkeiden vähentämistä ja vielä vähentämistä, tuijottakaamme tulta tai luontoa, vettä, eläimiä jne. 

Etsiytykäämme sinne missä meidän on hyvä olla, sinne josta saamme virtaa! sinne jossa ns. Akkumme latautuu, istukaamme hetkeksi ja olkaamme vain. Kiireetöntä oleilua.

En kiellä etteikö sisustaminen tietyllä tavalla saisi olon ja fiiliksen muuttumaan sellaiseksi kuin haluaa, mutta itselle se on tehtävä jo kotona olevalla tavaralla ja löydettävä uusi muoto laittaa niitä esille. Siten ei tule niin paljoa turhaa tavaraa huoneita täyttämään. (Joita kyllä kertyy!)

Valoja, niitä keltaisia lämpimiä, syysvaloja, lyhtyjä, kutsuvaa kodikkuutta. 

Downsiftaus ja Hygge, vähentäminen hiljentäminen, oleilu, omien toivomusten kuuntelu ja tarpeiden täyttäminen, rentoa mielekästä tekemistä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti